Roeiverenging Orca, Triton en Viking

Na jaren lang uitstel is er door de drie roeiverenigingen, Viking, Orca en Triton besloten het pand ingrijpend te verbouwen. Domstad Architectuur heeft het ontwerp gemaakt voor deze uitdagende klus.

Het pand is is gedateerd, te klein en te intensief gebruikt. Een complexe opgave waarbij het pand door veel verschillende gebruikers tijdens de verbouwing ook nog in gebruik blijft. Met een zeer beperkt budget is een slim plan ontstaan dat past binnen alle wensen van de gebruikers. De jaren ’70 look & feel wordt volledig opgefrist en het gebouw krijgt weer een herkenbare structuur en indeling.

 

De donkere bakstenen gangen en het kruip door sluip door gevoel is met één grote ingreep volledig omgezet naar een lichte logische structuur. De logische structurele bouw van het pand (90x een vierkant van 5,5 meter) is in de loop der jaren verrommeld. Er was geen voor, en achter kant en structuur was binnen niet zichtbaar. Om helderheid voor de verenigingen te krijgen is er een gemeenschappelijke centraal in het pand gelegen straat gemaakt: De Driewerfstraat. Hiermee is er weer een echte entree met zicht op het water.

 

Op op gebied van duurzaamheid viel er een hoop te winnen. Zo gebruiken de 3.000 roeiers bij elkaar flink wat douchewater. Er zijn flinke zonneboilers geplaatst om het warm water duurzaam op te wekken. De volledige isolatieschil van het gebouw is verbeterd en de installaties zijn vervangen voor kleine vraaggestuurde systemen. Ten slotte is alle verlichting vervangen door LED op sensoren.

 

start ontwerp: voorjaar 2017

oplevering: december 2018

aannemer: Van Zoelen, Utrecht