Villa Tijmensen

In de nieuwbouwwijk De Bongerd in Utrecht is een villa gebouwd midden in een oase van groen. De opdrachtgevers waren in het bezit van een riant stuk grond waar zij in een groot huis uit de jaren ’70 met veel plezier jaren hebben gewoond. Door de jaren heen is in de omgeving er veel veranderd. De oorspronkelijke boomgaarden en kassen zijn getransformeerd in rijtjeshuizen met plantsoenen. Aan de achterzijde van het perceel is een nieuwe weg gekomen waardoor een dubbele ontsluiting ontstaat en nieuwbouw achter in de tuin mogelijk is.

 Architectuurbureau Sluijmer en van Leeuwen kreeg de unieke opdracht om een huis te ontwerpen in een volwassen tuin met vijverpartij en oude bomen. Al snel werd duidelijk dat de tuin een zeer belangrijk onderdeel van hun woongenot is. Het was de taak om een huis te bouwen dat zich volledig voegt in de tuin, maar toch ook voldoende privacy geeft ten aanzien van de omliggende nieuwbouwwijk.

 Open en gesloten

Al wandelend door de tuin krijg je het gevoel dat je hier helemaal geen traditioneel huis met vier wanden wilt neer zetten: je wilt hier het hele jaar door kunnen genieten van het groen om je heen. In de winter achter glas genietend van de winterzon en in de zomer op het terras in de schaduw. Toch komt, ondanks de oude bomen aan de rand van de tuin, de Vinexwijk erg dichtbij. Het architectonische antwoord hierop is een woning dat gesloten is naar de nieuwbouwwijk, maar volledig open is naar de tuin. Door functies als koken, baden en slapen op te nemen in een gesloten steenachtig volume over twee lagen, ontstaat een gevoel van geborgenheid en privacy. Het woongedeelte is een naar de tuin zo open en transparant mogelijk element dat tegen het volume is aangezet. Met uitsluitend gebruik van staal en glas verwijst dit gedeelte naar de kassen die hier ooit hebben gestaan.